Hur du lyckas som frilansare

Standard

En frilansare har ett eget företag och fakturerar timmar som de arbetar för ett annat företag. Du kan vara en konsult, en rådgivare, en snickare, en skribent eller vad som helst och jobba på frilansbasis. Men hur lyckas du?

Vänd dig till yrken nära dig

Tänk på din egen bakgrund och arbetslivserfarenhet. Har du jobbat inom industrin i många år kanske du kan hyra ut dig som konsult inom de områden som du har mycket kunskap om. Har du haft fast tjänst med en viss titel kan du säkerligen agera konsult inom den titelbeskrivningen. Det bästa är att koncentrera på vad du är bra på och vad du har dokumenterad erfarenhet av.

Studier

Brister självförtroendet? Litar du inte på din egen förmåga att hantera arbetsuppgifter som kommer din väg? Välj att studera ett tag och lär dig grunderna i att vara konsult eller en fördjupning inom branschen du är verksam i. En person kan inte allt, men du kommer långt om du kan lite om mycket. Varje projekt är en ny utmaning med delar som du inte har lärt dig än, med studier kan du minska antal okända variabler.

Kontaktnät

Bygg upp ett kontaktnät både privat och affärsmässigt som du kan dra nytta av när du fastnar i en arbetsuppgift eller står mellan jobb. Bra kontakter är livsviktiga för att du ska vidareutvecklas och möta nya mål med din karriär. Var inte rädd att kontakta främlingar inom branschen för att lära dig mer, bjud ut dem på en lunch så får de något i gengäld för att svara på dina frågor!