Att jobba hemifrån

Standard

Många som jobbar som frilansare har säkert haft erfarenhet med att jobba hemifrån. Hur lyckat detta är beror ofta på vem man frågar; en del tycker att det fungerar alldeles utmärkt medan andra tycker den exakta motsatsen. För att det ska fungera bra att jobba hemifrån finns det ett par punkter man bör hålla sig vid.

Etablera gränser

När man jobbar hemifrån är man inte hemma i samma ämbete som annars. Det gäller att sätta gränser för vad som är okej och inte under arbetstiden. Till familjen måste man göra det tydligt att man faktiskt är på jobbet och att man inte kan lämna detta för att göra en massa annat som dyker upp. Under raster och lunch är det ju naturligtvis okej, men annars ska man jobba.

En bestämd arbetsplats

I den mån det jobb man gör kan göras på en och samma plats bör man se till att hålla sig till denna när man är ”på jobbet”. Många jobb kan ju skötas från ett enkelt kontor med tillgång till en laptop. Det är dock viktigt att man tänker på allt vad gäller kontorsinredning för en arbetsplats, även de små detaljerna, för att få den bästa möjliga platsen att jobba på.

Använd time tracking

Time tracking, eller tidsspårning som man kan kalla det på svenska, handlar om att hålla reda på vad man gör under en dag. Som frilansare och när man jobbar hemifrån är det ju inte alltid man jobbar en standard arbetsdag; kanske man tar någon extra rast eller lite längre lunch. Men för att försäkra sig om att man fortfarande arbetar effektivt kan det vara en bra idé att titta på några appar för time tracking och kolla statistiken i slutet på varje vecka. Är det några problem med hur man hanterar sin tid kommer man kunna se det med hjälp av denna metod.