HLR och Första hjälpen räddar liv

Standard

Varje år drabbas tusentals personer av akuta sjukdomstillstånd som kräver snabb hantering. De sker utan förvarning i samhället som i mataffären eller i kön till biografen. De som är närmast är andra besökare eller personal som måste göra sitt bästa tills ambulanspersonalen kommer på plats. Det kan vara svårt att avgöra vad som hänt utan grundläggande kunskaper om ABC, det vill säga andning, blödning, chock. Att utbilda sig är att ta ansvar som medmänniska.

Hjärt- och Lungräddning

De första minuterna efter ett akut hjärtstillestånd är ofta direkt avgörande för hur utgången blir. Fler och fler klarar sig tack vare rådiga ingripanden från personer i närheten som exempelvis kollegor eller förbipasserande. Många arbetsplatser utbildar dessutom personalen i HLR och har defibrillatorer tillgängliga. Vill du utbilda din personal eller köpa in utrustning, klicka dig vidare här.

Första Hjälpen

Första hjälpen inkluderar mer än bara HLR, det kan handla om till exempel fallskador eller arbetsplatsolyckor med brutna ben eller blödande sår. HLR-rådet och Röda Korset har bra information och utbildningar inom första hjälpen.Ibland är det dessutom så att en rådig person med kunnande kan leda andra utan utbildning och på så sätt rädda ett liv.