Konsult inom industrin

Standard

Har du som dröm att verka inom industrin i konsultkapacitet? Vi har några råd för dig som står i startgroparna och inte vet hur du ska börja. 

En fot på marknaden

Om du saknar kontaktnät behöver du komma in genom dörren på eget vis. Det finns många ställen där de skriker efter konsulter, men platser med hög ruljans av konsulter kanske inte är en stabil arbetsplats eller ett ställe där du inte trivs. Du måste helt enkelt resa runt, ringa folk och prata gott om dig själv. Du behöver sälja dig och dina egenskaper, vilket är svårare än att presentera en produkt. Du ska övertala folk varför de ska ge dig en chans. Har du erfarenhet som konsult eller referenser kommer du in snabbare. Läsa på om hur det är att jobba som frilansare och ta dig till de råd och tips som passar i din situation. En konsult kan trots allt vara anställd i flera eller endast under kortare projekt, det är i mångt och mycket ett osäkert yrke där du aldrig vet när nästa arbete finns.

Arbete på plats

Tänk på att du kan behöva skaffa viss utrustning själv. Om du är ljudkänslig eller behöver prata med personer inne i fabriken kan du behöva specialhörselskydd som blockerar höga och störande ljud utan att du blir helt isolerad från omgivningen. Du måste fortfarande höra varningslarm och när personer pratar med dig. Som konsult är du i princip en frilansare och kontrakten kan se väldigt annorlunda ut. På vissa plats är allting inkluderar medan andra bara erbjuda minimum av säkerhetsutrustning. Om du behöver specialverktyg för att göra ditt jobb behöver du ha detta till hands. Som frilansare borde du ha alla verktyg och instrument med dig när du kommer till en ny arbetsplats.

Din egna tid

Genom att vara konsult är det du som ansvar över din tid. Men det gör också att du är den som bestämmer om du vill ta på dig ett nytt uppdrag eller ej. Det gör att du kan kontrollera mycket mer hur du vill jobba och var du vill jobba. Det är mycket mer frihet, men under en annan typ av ansvar. Det är mer andra ord ett bra sätt för folk som kanske vill kunna styra lite mer över sin tid samtidigt som de får jobba med något de tycker är kul.