Evo Morales
Foto: Dagbladet Arbejderen.

[RIKTPUNKT] Hugo Chávez och Evo Morales intog scenen i Valbyhallen och möttes av en förväntansfull publik och varma applåder.

Torsdagen den 17 december anordnades ett solidaritets-folkmöte i Valbyhallen i Köpenhamn. Det var mycket folk som tagit sig till Valbyhallen för att lyssna på bland annat presidenterna Hugo Chávez och Evo Morales. Vid 16-tiden började en orkester att spela musik. Strax före bjöds det på dansuppvisningar i entrén.
– Jag har bra förväntningar på folkmötet, sa Jette Thymann från KPiD till Riktpunkt under förmiddagen.
– Viva viva Latinamerika! skanderades det när mötet öppnades.

Anders Olesen, ordförande för fackförbundet Træ-Industri-Byg i Danmarks Köpenhamnsavdelning, sa bland annat att det är folket runt om i världen som avgör klimatutvecklingen.
– Det är inte folket i Bellacenter, sa Anders Olesen. Det är det arbetande folkets förmåga till samarbete som räddar vår planet.

Den amerikanska folkvise- och protestsångaren David Rovics, från USA, framförde sedan flera låtar på scen. Efter ännu fler uppträdanden kom Esteban Lazo, Kubas vicepresident, fram till talarstolen. Hundratals personer ur publiken lämnade sina sittplatser för att gå fram mot scenen. Kubaflaggor svängde fram och tillbaka framför scenen – Esteban Lazo framförde en hälsning från bröderna Castro. Han sa bland annat att ALBA har blivit en symbol för verklig suveränitet o solidaritet mellan folken i de Latinamerikanska länderna.
– ALBA reser frågan om att bygga samhällen där mänskligheten går före profiten, sa Esteban Lazo.
Han avslutade sitt tal med att säga:
– ALBA är inte bara ett alternativ till Latinamerikas folk. Det är ett alternativ för hela världens folk.

Efter att fler folkvalda politiker från Latinamerika talat besteg Hugo Chávez och Evo Morales scenen och möttes av stående ovationer och slagord som till exempel ”alba si yankee no!”.
Hugo Chavez
Evo Morales kritiserade direkt det kapitalistiska systemet för att i nästa andetag försvara socialismens visioner. Han aktiverade publiken i en omröstning om att bevara moder jord – istället för kapitalismen. Det ledde till många skratt i publikhavet.
När sedan Hugo Chávez började tala blev det ett öronbedövande jubel. I sitt tal gick även han hårt åt det kapitalistiska systemet. Hugo Chávez berömde historiska personer i den socialistiska kampen, till exempel: Fidel Castro, Rosa Luxembourg, Karl Marx med flera.
– Det behövs en revolution i Skandinavien, utbrast Hugo Chávez i slutet av sitt tal.

Folkmötet kunde följas av över 100 miljoner TV-tittare världen över.

I skrivande stund, snart midnatt mot den 18 december, har ännu ingen annan svensk tidning rapporterat om folkmötet, och det är inte säkert de gör det.

Fredrik Jönsson

Comments

comments